sedapppppp!!! jadi cara buatnyerrrr disini yea..
Kek Coklat Kukus Basahan
Bahan2
A
3 biji telur gred B
11/2 cwn gula perang
B
1 cwn mentega yg dicairkan
1 cwn air panas
2 sdm pati sanquick oren
C
1 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko(yg x suka pahit tu leh gune 1/2 cwn ye)
1 sdt serbuk penaik
1 sdt soda bikarbonat
(diayak bersama)
Cara Membuat
1)Pukul bahan A sehingga kembang dan ringan.
2)Masukkan bahan B.Pukul sehingga sebati.
3)Masukkan bahan C sedikit demi sedikit dan pukul sehingga semuanya sebati.Bila adunan dah sekata,tuangkan adunan td kedalam loyang yg dah disapu dgn mentega.
4)Dan kukuslah selama 1 jam.
taaaadaaaa ni hasilnya
selamat mencuba......
ROTI MANIS
Bahan-bahan
500 gm tepung gandum/ tepung roti/ tepung high protein
1 biji telur
3/4 cwn gula
1 sdb water roux
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung
2 sdb susu pekat manis
2 sdb marjerin
1 peket yis mauripan (11 gm)
Campurkan susu pekat + telur + air suam jadikan - jadikan 300ml semua sekali.
Campurkan yis dlm bancuhan tadi - jika yis berbuih maksudnya sedia utk diguna - jika sebaliknya jangan guna.
Cara:
Dlm mangkuk - masukkan tepung, gula dan susu tepung...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati.
Masukkan water roux, marjerin dan shortening - gaul rata.
Teruskan menguli hingga adunan lembut, licin dan elastik.
Perap doh hingga naik sekali ganda - tumbuk2 doh utk keluarkan angin - bulat2kan kecik2 - susun dlm loyang yg telah disapu marjerin.
Sapu telur diatasnya - taburkan gula.
Bakar dlm oven 180 selama 20 minit atau hingga masak dengan api atas bawah...dah masak sapukan marjerin diatasnya supaya berkilat.
SELAMAT MENCUBA KAWAN2!!
Bahan-bahan
500 gm tepung gandum/ tepung roti/ tepung high protein
1 biji telur
3/4 cwn gula
1 sdb water roux
1 sdb shortening
1 sdb susu tepung
2 sdb susu pekat manis
2 sdb marjerin
1 peket yis mauripan (11 gm)
Campurkan susu pekat + telur + air suam jadikan - jadikan 300ml semua sekali.
Campurkan yis dlm bancuhan tadi - jika yis berbuih maksudnya sedia utk diguna - jika sebaliknya jangan guna.
Cara:
Dlm mangkuk - masukkan tepung, gula dan susu tepung...masukkan adunan 300ml air tu...gaul sebati.
Masukkan water roux, marjerin dan shortening - gaul rata.
Teruskan menguli hingga adunan lembut, licin dan elastik.
Perap doh hingga naik sekali ganda - tumbuk2 doh utk keluarkan angin - bulat2kan kecik2 - susun dlm loyang yg telah disapu marjerin.
Sapu telur diatasnya - taburkan gula.
Bakar dlm oven 180 selama 20 minit atau hingga masak dengan api atas bawah...dah masak sapukan marjerin diatasnya supaya berkilat.
SELAMAT MENCUBA KAWAN2!!
No comments:
Post a Comment